Бицикл [двије корпе, мачије очи, двије свјетиљке, држач за свјетиљку, торбица, прекривач сица, јастуче, крема за сунчање, шешир, сунцобран, кишобран] и ја


Сезона киша траје. Почињу и престају пљускови, долазе и пролазе облаци, и са њима, као у балканској јесени, тихи дани, дани без боје, и тамне, још тише ноћи. Њихову тишину не ремети вјетар, на који смо навикнути. Начне је, повремено, мјаук б(л)удних комшијских мачака и понеко возило, које засвијетли па се откотрља низ улицу без свјетиљки, даље у мрак. Мрак који жури и стиже већ од 20 сати. Дугодневница неће бити ни дужа од тога, сат се не помијера и вријеме се једнако рачуна у доласку љета, као и у доласку зиме.
Како вече, тако и јутро жури. Цијели Јапан (или бар овај мој Јапан) се заједно с њим, у ситне сате, буди, протеже и устаје, диже. Зором се чују кораци по каменчићима којим су покривене стазе, прилази и паркинзи. Размјењују се тихи комшијски поздрави, уређују се минијатурни вртови, сјецкају букнуле живице, износи уредно упакован, распоређен и спреман за рециклажу, отпад. Чује се пријатан глас са радио станице - прецизна временска прогноза, локалне новости, снижења, препоруке... У том је и вријеме да се крене, ко у вртић, ко у школу, ко на посао, са шеширом, кишобраном, кабаницом или суцобраном под руком, до бицикла, аута или аутобуса. Или у куповину. У куповину свега онога што на први поглед може изгледати сувишно или чисто декоративно, али је, у овим временским условима, много више од тога.
Од почетне слике – Бицикл и ја, до слике која је, сасвим сигурно, у повоју, и која ће тек да се надограђује новооткривеним помагалима, слугама новооткривених потреба, стигли смо до следеће:
Бицикл. На бициклу двије корпе, једна напријед, са мачијим очима и мало искривљена, с карактером, изграђеним у борби са налетима вјетра и падовима, и увијек лошом процјеном садржаја куповине, који се на крају ипак некако нагура у њу. И друга назад, такође с мачијим очима, купљена због тог истог, увијек прекомјерног, садржаја. Двије свјетиљке, једна на снагу, на педале, и друга, ласерска, којој ће, по свему судећи, бити придружена још једна, трећа, у нади да ће освијетлити и пут, с обзиром да се њена претходница постарала само за садржај корпе. Ту је и један држач за свјетиљку која је неким чудним (стварно чудним) случајем, нестала. Затим торбица смјештена испод сица да би се у њој држао пречесто заборављан, па самим тим, иако неопходан, неупотребљаван, прекривач сица, кроз који се ни неочекивана, изненадна, киша неће провући и захваљујући којем ће потрага за пластичним кесама коначно моћи да престане. А и биће још кориснији кад се на садашњи сиц, или усијан и љепљив, или мокар и клизав, надогради јастуче, кроз које ваздух може без потешкоћа да циркулише, и које ће свакодневно дружење са љетном гардеробом, било дугом било кратком, учинити мало угоднијим, штитећи тако сиц од сунца које не престаје да пржи, ни скривено, иза облака, ни ублажено повременим вјетром, а углавном при влажности ваздуха од 80 процената. Од сунца може да заштити крема за сунчање, фактор 50+, али само у комбинацији са шеширом широког обода, који, осим што нас преобрази у филмску диву у трен ока, покривши истовремено и предњим дијелом чело и нос и задњим дијелом врат, опусти и мишиће очију и дозволи зјеницама да се врате у постојање. Оно што не обухвати шешир, обухватиће или рукави или суцобран. Они још увијек нису дио слике, али потрага за држачем сунцобрана (који би послужио  и за кишобран, с обзиром да кабаница, хлаче за кишу и гумењаци, што због величина, што због гњаваже око облачења, такође нису дио слике, па се неколико пута стрмоглављивало и шверало по саобраћајници) је већ почела, а рукави би се преклопили са рукавицама, које се тренутно, чине неопходнијим.
И тако, док се не пронађу и изаберу одговарајуће рукавице - жуљ на жуљ, јастуче на сиц, торбицу под сиц, прекривач у торбицу, крему на руке и ноге, шешир на главу, торбу у корпу, па на бицикл, па право (без кишобрана) или криво (носећи једном руком кишобран) кроз кишну сезону, ка љету, у којем ће слика Бицикл и ја, бити богатија за носач за флашицу, ретровизор и мјерач брзина, и још по нешто, што тек треба да се у(о)потреби.

Comments